Vi storsatsar på skolmaten

pressrelease

2019-12-19, 08:00

På Nordic International School är elevens kunskapsutveckling i fokus. Därför satsar vi på skolmaten. På våra skolor har vi implementerat ett koncept där eleverna själva bestämmer hur deras egna unika lunchmeny ska se ut för veckan. Konceptet har genererat nöjdare elever som har energi hela skoldagen.

– Vi vill att våra elever ska få maximala förutsättningar till att nå bästa möjliga studieresultat och lunchen är en viktig förutsättning för det. Eleverna har visat ett stort intresse för konceptet och gillar att själva få välja vad de ska äta till lunch, säger Ms Sofia Nordell, även restaurangchef inom koncernen på Nordic International School.

Enligt Ms Sofia Nordell utmanas majoriteten av Sveriges skolor i att få alla elever att äta sin skollunch och samtidigt slängs sammanlagt 80 ton skolmat per dag i Sverige, mycket på grund av att personalen har svårt att beräkna hur många lunchgäster de har och vilka alternativ som uppskattas av eleverna.

Ms Sofia Nordell har med sitt företag lyckats öka nöjdheten och därmed närvaron i flera av Sveriges skolrestauranger men hon har också minskat mängden matavfall och därmed skolrestaurangernas miljöpåverkan.

– Under 2019 genomlyste jag Nordics verksamheter kopplade till skollunchen och jag tittade då bland annat närmre på skolornas dåvarande menyer och näringsberäkningar samt kartlade service och logistik. Samarbetet mellan mig och skolorna mynnade ut i en strategi som idag hjälper dem att driva mer framgångsrika verksamheter kopplade till skollunchen.

Nordic-eleverna i Norrköping och Trollhättan beställer idag sin skollunch genom Mitt Käk-appen i vilken det dag för dag listas ett stort antal alternativ som eleverna kan välja mellan. Eleverna gör sin beställning inför varje kommande vecka och skolrestaurangen vet redan då exakt hur många portioner de ska handla och laga för.

Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet och eftersom vi har ett stort fokus på kunskapsutveckling är det självklart för oss att satsa på skollunchen. För oss handlar inte kunskapsutveckling enbart om att vi ska arbeta hårt i klassrummet, det handlar också mycket om att ge eleverna rätt förutsättningar till det, säger skolornas rektorer.

Nordic International School Karlstad anammar konceptet från och med hösten 2020 då man samtidigt förvärvar den restaurang som ligger i byggnaden för att bedriva en egen skolrestaurang där maten lagas från grunden.

Så fungerar det

1. I början av veckan beställer eleverna nästa veckas meny. Varje dag erbjuds totalt 6 olika alternativ:

– Dagens alternativ
– Vegetariskt alternativ
– Stående alternativ
– Ost- och skinksallad
– Kycklingsallad
– Vegetarisk sallad

2. Kökspersonalen handlar råvaror och lagar rätt mängd lunch efter elevernas beställningar.

3. Eleverna äter den kommande veckan efter den unikt valda menyn.